Iván Pulgar, seleccionat per representar les Balears a les Olimpíades Matemàtiques

 

 

Iván Pulgar de 13 anys i alumne de 2n d’ESO del CIDE, ha estat seleccionat per ser un dels tres representants de les Illes Balears a les Olimpíades Matemàtiques nacionals que se celebrarà del 21 al 25 de juny a Valladolid. Iván va ser el guanyador de les proves individuals que es varen realitzar durant la VIII Festa de les Matemàtiques que es va fer a Sineu. Enhorabona i molta sort Iván!

 

  • Com va ser el procés de selecció de les Olimpíades matemàtiques?

Primer vaig guanyar les Proves Cangur i va ser llavors quan em varen veure molt interessat en les matemàtiques. Així que em varen dur a la Fira de les Matemàtiques de Sineu. Allà vaig anar amb el meu mestre, amb una mestra de suport i amb dos companys meus. El primer que vàrem fer va ser un examen que tenia dues parts. La primera consistia en cinc problemes curts i un a desenvolupar. Després s’havia de fer una gimcana amb pistes pel poble i havien d’anar a un lloc o un altre en funció de la pista i superar la prova que hi havia. Per exemple, hi havia una prova de preguntes sobre matemàtiques relacionada amb l’església, una altra en què havies de retallar una figura per fer una creu, una altra en la qual havies de calcular amb diferents botelles de 3, 5 i 8 litres per omplir-ne una amb 4 litres…

 

  • Entre quantes persones vares guanyar?

Crec que hi havia unes 213 persones, però la competició estava dividida entre els de 1r i els de 2n d’ESO. Al final varen dir els noms de les tres persones que representaran Balears, però ho varen dir per ordre alfabètic, així que no se sap qui va quedar primer, segon o tercer. La veritat és que jo no m’ho creia, perquè per llinatge, el meu nom el varen dir el darrer.

 

  • La competició és a finals de juny a Valladolid. T’han explicat en què consistirà? 

Sí. El primer dia anam a l’hotel i allà ens fan una reunió on ens explicaran tot el que farem. El segon dia és el que destinen a fer l’examen i diferents sortides. El tercer serà tot cultural. El quart anirem fins a Burgos a fer una gimcana matemàtica. I el cinquè, serà de comiat.

 

  • Amb qui aniràs?

Aniré amb el representant de XEIX de Balears i els altres dos companys seleccionats.

 

  • Com se sabrà qui és el guanyador?

Serà l’examen el que dirà qui guanya. La gimcana és només un entreteniment per a nosaltres.

 

  • Estàs molt nerviós? 

En tenc moltes ganes, però estic un poc nerviós. Quan vaig fer la prova a Sineu no tenia nervis perquè no sabia que hi havia aquesta plaça per a Valladolid. Jo només anava a divertir-me.

 

  • Coneixes Valladolid?

No. Em fa ganes anar-hi. De fet, els meus pares ja estan cercant hotel per anar a veure’m el dia dels premis.

 

  • Sempre t’han agradat tant les matemàtiques?

Sí, sempre, des de ben petit. A classe jugava amb la meva professora. Ella em tocava l’esquena i em marcava números com si fos una calculadora. Per exemple, em marcava  2 x 3 i jo anava calculant. Quan tenia 6 o 7 anys vaig anar d’una classe a una altra pensant i multiplicant per dos sense parar.

 

  • Tens clar què vols estudiar de gran?

Alguna carrera relacionada amb les matemàtiques però encara no ho tenc molt clar. He de mirar quines carreres poden tocar aquesta assignatura.

 

  • Què t’han dit els teus companys i els teus pares?

Estan tots molt contents. Els meus pares sabien que era un aficionat a les matemàtiques, però no sabien que aniria a Valladolid. Els professors i els companys m’han felicitat i alguns m’han dit que ja s’esperaven que anàs a algun concurs com aquest.

   

Compartir: