Manifest d’UCTAIB i ADECOOP amb motiu del Dia de la Dona – 8M

Compartim el manifest conjunt d’UCTAIB i ADECOOP amb motiu del 8M, que suscrivim, així com el vídeo d’UCTAIB on hi apareix la nostra companya Paquita Domènech com a dona cooperativista.

Manifest

La Unió de Cooperatives de Treball Associat de les Illes Balears (UCTAIB) i l’Associació de Dones Cooperativistes (ADECOOP) fan una crida a la societat, amb motiu del 8 de març, a sumar-se a les actuacions que es duran a terme arreu del nostre territori per reivindicar una societat lliure de violència masclista i discriminació, i abordar els canvis necessaris per a construir un món més just i igualitari. En aquest sentit volem destacar el paper del cooperativisme com a model d’empresa exemplar en la posada en pràctica de mesures dirigides a l’equitat de gènere.

Les cooperatives i microcooperatives de dones són la fórmula que pot fer canviar el model establert i ser el motor d’un canvi social i econòmic molt necessari. Les dones formen part de les cooperatives en la proporció que seria desitjable a la resta d’empreses, ja que la cooperativa és un reflex fidel de la societat.

La lluita contra l’exclusió, la violència o la discriminació forma part de les arrels profundes del cooperativisme. La defensa del dret de tota persona a una vida autònoma, digna i lliure és una part essencial dels nostres objectius, com ho és la voluntat d’avançar cap a un escenari de veritable i real d’igualtat, depurat de les múltiples formes de violència que, de manera evident o subtilment amagades, s’interposen entre la dona i el gaudi de la seva pròpia dignitat.

Avui recordam que les desigualtats en tots els àmbits es varen agreujar com a conseqüència de la pandèmia, que han empitjorat amb l’augment de les guerres arreu del món i que el canvi climàtic fa més dures i hostils les condicions de vida de les dones a molts de països.

En aquest escenari de crisi i guerra, les dones esdevenen subjectes especialment vulnerables a causa de la seva posició d’inferioritat en el món i la societat; els homes, per la seva banda, exerceixen i perpetuen la violència masclista perquè disposen d’una sèrie de mecanismes socials, econòmics i polítics que els protegeixen.

Creiem que el cooperativisme, mitjançant els seus valors i principis, pot ser l’eina per reduir aquestes injustícies, per crear mesures de pressió contra la violència a les dones, per oferir alternatives econòmiques, per educar per a la pau, per generar justícia social, per fer del món un lloc segur i respectuós amb la vida.

Les dones cooperativistes ens empoderam per a ser les protagonistes de la nostra realització i transformar la realitat. Cooperant som més fortes!!!!

Palma, 8 de març de 2024

Compartir: